Achtergronden

Er zitten verschillende achtergronden achter de nationale sloopregeling. Sommige achtergronden zijn handig om te weten en anderen gewoon interessant. Wij hebben een aantal achtergronden voor je uitgezocht. Je hebt zo een idee waarom de regering besloten heeft om een sloopregeling in te voeren. De meeste achtergronden hebben te maken met het milieu en een stimulering voor de autobranche. Er worden door de sloopregeling meer auto’s verkocht en zo krijgt de Nederlandse autobranche weer een boost. De regering verdiend de sloopregeling zo vanzelf weer terug vanwege de BTW op auto’s. Het enige wat je hoeft te doen is een oude auto voor 2000 in te leveren bij de sloop. Je kan eventueel een tweedehands auto van na 2001 terugkopen. Uiteraard is de sloopregeling ook geldig bij het kopen van een nieuwe auto.

Sloopregeling beter voor het milieu.

Eén van de redenen waarom de sloopregeling bedacht is heeft te maken met het milieu. Door de sloopregeling worden veel oude vervuilde auto’s gesloopt. Mensen worden gestimuleerd om een schonere auto terug te kopen. In sommige gemeentes is er nu ook een speciale lokale sloopregeling. Bijvoorbeeld in Rotterdam waar ze ook meteen een milieuzone hebben ingesteld. Door oude auto’s te weren en mensen aan te moedigen een nieuwe auto te kopen wordt de luchtvervuiling in de stad een stuk minder. Je bent namelijk verplicht om een milieu bewuste auto terug te kopen. Het is bijvoorbeeld wel mogelijk om een dieselauto terug te kopen, maar deze moet voorzien zijn van een gesloten roetfilter.

Wet- en regelgeving rondom de sloopregeling.

Natuurlijk is er een bepaalde wet- en regelgeving om de sloopregeling te ontvangen. Je auto moet bijvoorbeeld een bouwjaar hebben voor 2000. De auto mag niet zakelijk gebruikt worden en op jouw naam staan. De auto moet ook verzekert zijn en voorzien van een APK die nog minimaal 3 maanden geldig is. Daarnaast moet de auto een Nederlands kenteken hebben en ben je verplicht om een nieuwe auto aan te schaffen. De nieuwe auto moet schoner zijn en een bouwjaar hebben vanaf 2001. Alleen dan kan je aanspraak maken op de sloopregeling. Het is dus slim om de regelgeving te checken voordat je gebruik maakt van de sloopregeling.